Центърът на София - с "екологични" коли след 2 г. 18.05 | 10:56

Столична община обмисля данъчни облекчения за отговарящите на екологичните стандарти

От Кремена Бедерева

Най-рано след две години може да бъде въведена забрана за влизането в центъра на София на автомобили, които не отговарят на екологичните изисквания.

Това каза по време на среща между ръководството на Столичната община и членовете на КРИБ заместник-кметът Любомир Христов, цитиран от БТА.

Освен такава забрана може да се мисли и за данъчни стимули за притежателите на коли, отговарящи на екологичните стандарти и обратното - за тези, чиито автомобили замърсяват околната среда.

Преди въвеждането, на каквито и да е забрани трябва да бъдат изградени алтернативите за придвижване извън центъра на града, да се довърши метрото и да се построят паркинги извън централната градска територия.

От бизнеса поискаха да се направи съвместна проверка на автосервизите, където се подменят катализаторите на колите, а Христов посочи, че трябва да се спре и практиката за фиктивни технически прегледи.

Заместник-кметът на София Ирина Савина посочи, че през следващата година общината може да обяви конкурси за публично-частно партньорство за изграждането на осем малки ВЕЦ-а по водоснабдителната мрежа на града.



Водещи

Най-четени