Чака ни апокалипсис заради глобалното затопляне. Ще останем без вода и храна 01.04 | 21:30

Затоплянето на климата ще доведе до по-висок риск от конфликти и проблеми с хранителната сигурност, според доклад на експерти от ООН

От Кремена Бедерева

Затоплянето на климата води до по-висок риск от конфликти и проблеми с хранителната сигурност през 21 век, според доклад на експерти от ООН, предаде AFP.

"Вероятността от тежък, продължителен и необратим шок нараства със засилването на затоплянето на климата", пишат учените от Междуправителствената експертна група на ООН по климатичните промени в доклада, публикуван в японския град Йокохама.

Това е най-пълният документ с обобщение на достъпните научни данни от последния доклад на междуправителствената експертна група през 2007 година. В него се разглежда вече установеното влияние на климатичните промени, тяхното отражение върху бъдещите рискове и възможните методи за адаптация, включително за всеки континент.

Населението на бедните страни от Юга ще понесе основните негативни последствия при промените в климата, подчертава се в доклада. Експертите акцентират върху повишаването на недостига на вода и на храни, които ще доведат до засилване на миграцията.

По този начин климатичните промени "ще повишат непряко риска от конфликти", предупреждават учените.

Затоплянето на климата в резултат на човешката дейност през последните десетилетия вече е имало "отражение върху природните и човешките системи на всички континенти и във всички океани", добавят те.

Необходими са действия в краткосрочен план за ограничаване на емисиите на парникови газове, които водят до глобалното затопляне, подчертават учените.

Рисковете от климатични промени стават много високи, ако температурите нараснат с 4 градуса над прединдустриалната епоха, което може да се случи до края на века, предаде БТА, цитирайки доклада.

49 страничното резюме на доклада от 32 тома, насочено към световните лидери, беше одобрено единодушно от над 100 правителства. В резюмето думата "риск" се споменава близо 5 пъти и половина на страница.

Водещи

Най-четени