Чака ни зърнена криза през 2012 година? 12.12 | 14:39

Липсата на дъжд през ноември може да е унищожила посевите

От Ивайло Ачев

Догодина ни очаква зърнена криза. Това съобщи пред журналисти Борислав Сандов от "Коалиция за климата".

Според Сандов през следващата година семената няма да покълнат. Причината – липсата на дъждове през ноември. През предпоследния месец от годината винаги досега е имало обилни дъждове.

Този път обаче през ноември не падна капка дъжд. Ноември 2011 година е най-сухият според историята на българската метеорология.

Това кара еколозите да смятат, че най-вероятно семената са измръзнали. Не бива да се забравя, че сухият климат у нас бе съпроводен и от протестите на зърнопроизводителите.

Засега от браншовите им организации казват, че стачни действия няма да има до 31 януари. Има опасения обаче, че крупните земеделци няма да обработват части от земите си в знак на протест заради занижените доплащания.

В същото време, според Сандов, въпросите за зърното не може да се решават само с крупните земеделци.

Според доклад на Българската академия на науките, през изминалата година земеделските производители бяха изправени пред едно от най-трудните изпитания, които им е поднасяла природата.

През второто полугодие бе почти невъзможна подготовката на почвата, за да се осъществи качествена сеитба. Фермери от Добруджа, Северна и Южна България се оплакваха от сушата, която оскъпяваше произведеното.

Сушата в Северна България се оказа фатална за сеитбата на рапица. Заради сушата рапицата не може да израсте до фаза, която е необходима, за да презимува, тъй като е чувствителна на измръзване и това постави под въпрос реколтата за 2012-та година.

Сеитбата на ечемик и пшеница вървеше много трудно, заради сухата почва.

В началото на настоящата година земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че зърнена криза у нас няма да има. Тогава той каза, че резервите от пшеница възлизат на 1,5 млн. тона при необходими 1 млн. тона до новата реколта.

В момента цената на пшеницата на Чикагската борса е около 250 долара на тон. През следващите 12 месеца обаче се очаква цената да падне до 150 долара за тон заради голямото производство както в САЩ, така и в други части на света. До юни тази година резервите от пшеница в САЩ са се увеличили с 3,4% - 202,89 метрични тона. А до 31 май реколтата от пшеница се очаква да се увеличи с 5,3% - 685 млн. тона. Това ще е нов рекорд в историята на човечеството.

Водещи

Най-четени