Чакат ни още по-екстремни катаклизми през идната година? 18.12 | 15:50

Синоптиците прогнозират, че Ел Ниньо вероятно ще отшуми около средата на следващата година

От iNews

Унищожителни горски пожари в Канада, смъртоносно наводнение в Либия. Два природни катаклизъма в година на екстремални температурни аномалии. 2023 ще остане в историята като една от най-горещите години. Всеки месец между юни и ноември е бил най-топлият месец за това време на годината, разказва rfa, част от Voice of America (VOA). 

"Юли 2023 беше рекордно горещ за планетата", споделя Сара Капник, учен в Национална агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ. 

Температурите през септември пък са били толкова по-високи от обичайното, че климатолозите ги наричат "смайващо луди". Безмилостно нагряване от климатичните промени, предизвикани от човека. Отделно климатичният феномен Ел Ниньо добави нови екстремални висоти към горещините.

"Знаем, че тази допълнителна топлина в атмосферата носи със себе си допълнителна енергия, което означава, че получаваме по-интензивни, екстремни събития", разкрива Саманта Бурж от "Коперник" - програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята.

Не всеки прилив на лошо време се дължи на изменението на климата. Но учените по климата от уебсайта World Weather Attribution откриха отпечатъците на глобалното затопляне върху тези метеорологични бедствия.

През април Тайланд и Лаос счупиха исторически рекорди за високи температури. Учените казват, че горещата вълна би била почти невъзможна без изменението на климата.

Западното Средиземноморие разби температурните рекорди през този месец в гореща вълна.

Южна Европа се пече отново през юли. Същото направиха Китай и граничният регион между Съединените щати и Мексико. Югозападният град Финикс в САЩ регистрира 31 дни над 43,3 градуса по Целзий. Това е рекорд.

"Рекорд, който обаче никой не би желал да счупи", казва проф. Кати Джейкъбс от Университета в Аризона за rfa, част от Voice of America (VOA). Интензивността на тези горещи вълни е почти невъзможна без изменението на климата, според World Weather Attribution. Но на днешната по-гореща планета можем да ги очакваме на всеки пет, 10 или 15 години. По-високите температури изсушават почвите и растителността по-бързо. Това помогна за рекордните горски пожари, които опустошиха източна Канада тази година, да станат поне седем пъти по-вероятни и 50% по-интензивни.

Това е и нещото, което засили тежките суши в Сирия, Ирак и Иран и кризата с продоволствената сигурност в Сомалия и останалата част от Африканския рог. Изменението на климата засилва сушите, но също и наводненията - защото по-топлият въздух задържа повече вода, което означава по-силни дъждовни бури. Като тази, която спука язовири в Либия през септември и уби хиляди хора.

А проливните дъждове през ноември в Африканския рог бяха около два пъти по-интензивни.

"Сушата вече доведе много хора в района до ръба на това, с което могат да се справят. И това сега, последвано от наводнения, наистина показва границите на това, към което хората могат да се адаптират, наистина не са далеч в много части на света. И докато продължаваме да изгаряме изкопаеми горива, тези неща ще се случват отново и отново и отново", предупреждава Фредерик Отто от World Weather Attribution group.

Синоптиците прогнозират, че Ел Ниньо вероятно ще отшуми около средата на следващата година.

Но няма признаци, че изменението на климата отслабва. Докато продължаваме да затопляме планетата, времето, което преди беше екстремно, се случва все по-често.

 

 

Водещи