Черношипи ветрушки се настаняват в домовете на ловните соколи 03.07 | 13:26

От БДЗП твърдят, че хищни птици „разграбват“ домовете на соколите

От Филипа Тодева

Необикновен случай показа, че поставяните от БДЗП метални гнездилки за ловен сокол се "разграбват като топъл хляб” от хищни птици. Възрастна мъжка черношипа ветрушка (Falco tinnunculus) се настани в гнездилката само няколко минути след поставянето й и преди още човекът, който я е монтирал, да е слязъл от стълба, съобщиха от БДЗП.

Това, че близо 70% от поставените в България 147 метални гнездилки "унгарски” образец са вече заети от черношипи ветрушки, не е особена изненада за природозащитниците от БДЗП. Не е изненада и появата на ловни соколи около 3 от тях. Но когато на 19.06.2012 г. мъжка черношипа ветрушка долетя само няколко минути след закрепването на гнездилка №302 на стълба и почти веднака кацна в нея, при това – докато монтиралият я човек беше още на стълба, си беше истински куриоз.

Първоначално птицата направила няколко кръга над стълба, после кацнала за миг на гнездилката, пак направила кръг и кацнала направо в нея. После застанала на ръба й с вид на горд новодомец, оглеждайки надолу към хората под стълба. Отново влязла в гнездилката, започна да маха с крила, пак застана на ръба, после излетя и след няколко кръга над стълба отново кацна вътре. От БДЗП я оставили в своя нов дом...

БДЗП поставя гнездилки за ловен сокол от 2008 г. насам и до момента са монтирани общо 305 в цялата страна, но подобен случай досега не беше наблюдаван. Известно е, че при птиците има импринтинг и към обстановката около гнездото, т.е., малките "запечатват” изгледа около родното си място и после, когато дойде време те да се размножават, се стремят да намерят именно такова място. Напълно е възможно ветрушката да е излюпена в подобна гнездилка и появата на нова да й е подействала толкова неудържимо, че да кацне в нея само на 15-тина метра от слизащия по стълба човек.

Именно този биологичен механизъм е в основата на стратегията на БДЗП за спасяване на ловния сокол в България. "Надяваме се точно по същия начин пораснали, но все още не намерили гнездо ловни соколи да "разпознаят” в някоя от нашите гнездилки родното си място и да го направят такова за поколения свои малки. Те биха били първите в България от 2007 г. насам.", споделят от дружеството.

През юни 2012 г. БДЗП приключи монтирането на планираните 10 метални и 10 дървени гнездилки в Североизточна България в рамките на международния проект по програма Лайф+ "Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” (LIFE09NAT/HU/000384). Това е само малка част от комплекса многостранни дейности, с които целят да създадат максимално благоприятни условия за завръщането на този сокол в българската природа.

 

Водещи

Най-четени