Човечеството учи от природата как да решава проблемите си 30.08 | 19:38

Зоологическата градина в Сан Диего се е заела с тази нелека задача

От Елена Кирилова

Зоологическата градина в Сан Диего, Калифорния, откри център за биоинспириране, чиято цел е да се вземат идеи от природата, които да се приложат за решаване на човешките проблеми, съобщава BBC.

Учените и служителите в зоопарка ще изследват биологията на растенията и животните, като за целта ще си сътрудничат с организации от цял свят, за да достигнат до реални резултати и продукти.

Ръководителят на изследването Лари Стамбау смята, че природата е изправена пред всички предизвикателства, пред които са изправени и хората днес, но тя успява да се справи с тях.

Ето защо човечеството може да намери решение за почти всеки проблем, стига да обърне повече внимание на природата и да развие устойчиви строителни материали.

Идеята за търсене на отговори от природата не е нещо ново. През XV век в Италия Леонардо да Винчи изучавал анатомията на птиците, докато скицирал своята "летяща машина”.

Устройството така и не успяло да излети, но братята Райт успели да създадат първия самолет в света птез 1903 г., след години изследване на гълъби.

Водещи

Най-четени