Човешките изпражнения унищожавали коралите 18.08 | 13:46

Мистерията на болните корали е разбулена: изпражненията на човека са виновни

От Андриян Георгиев

Странна нова заплаха се причисли към дългия списък на заплахи за коралите - малките животни, които изграждат рифовете в моретата, създаващи важно местообитание в нашите океани, се посочва в ново изследване, цитирано от msnbc.msn.com.

Бактерия, която атакува човека, също така убива вида корали Elkhorn, виреещ на Карибите. Твърдението е на изследователи, които доказаха връзката между заразяването на части от коралите с бактерии от фекалните води на хората.

"Това е доста необичайно откритие. За първи път се установява от учените, че болести при хората могат да убиват безгръбначни, каза професорът от Университета на Джорджия проф. Джеймс Портър, един от изследователите, провел проучването.

Необичайно е, защото обикновено ние, хората, се разболяваме от дивата природа, а в този случай се случва точно обратното."

При хората патогенът Serratia marcescens е опортюнистичен, причиняващ респираторни инфекции, рани и инфекции на пикочните пътища. При коралите, бактерията причинява заболяване, което Портър и колегите му са нарекли "бяла шарка" заради белите белези, които се появяват по заразения корал Elkhorn. Тези белези се появяват там, където живата тъкан на коралите е изчезнала, като от корала остава само скелета.

Коралите по света са изправени пред серия от заплахи. Ураганите, които се предвижда да се увеличат по тежест и брой като резултат от изменението на климата, чупят коралите на парчета; повишаващите се температури на водата са причина коралът да изхвърля своите фотосинтезиращи водорасли и да се избелва; окисляването на океаните може да понижи способността на коралите да формират своите скелети; коралите страдат също така от лошото качество на водата и от много заболявания, повечето от тях с неизвестни причини.

Кораловата покривка в Карибско море е спаднала с 50% през последните 15 години, а специално коралът Elkhorn е намалял с почти 90% през същия период от време, твърди проф. Портър.

Портър, който е професор по екология към Университета на Джорджия, направи сравнение на загубите на корала Elkhorn със загубите на дървета в тропическите гори, тъй като тези корали растат по разклонен начин, подобен на този на дърветата. Тази триизмерна структура осигурява подслон за риба и други морски обитатели, като помага за омекотяване на силата на бурното вълнение на морето, защитавайки по този начин крайбрежните райони.

Водещи

Най-четени