Чудо на природата! Цвекло, което не цапа 17.01 | 11:23

Тайната на зеленчука се крие в цвета му - въпросното червено цвекло всъщност е жълто

От Кремена Бедерева

Удивителен зеленчук се предлага на вниманието на британците - "червено" цвекло, което не цапа. Уловката е, че те ще трябва да си го отглеждат сами, пише в. Daily Express.

Тайната на зеленчука се крие в цвета му - въпросното червено цвекло всъщност е жълто. Цилиндричната му форма също го отличава от кървавочервения му събрат, но във вкусово отношение разлика няма. Жълтото "червено" цвекло дори е малко по-сладникаво от традиционното и е подходящо за салати, печене, варене и мариноване.

И тъй като няма риск зеленчукът да оставя петна по любимите тениски и по покривките на британците, се очаква той да е сериозен конкурент на традиционното цвекло. Уловката обаче е, че ако искат да се сдобият с нецапащото цвекло, жителите на Острова ще трябва да си го отгледат сами. Семената за сорта "Йелоу силиндрикъл" се предлагат от фирма "Добис" в Девън, допълва БТА.

Представителите й решили да ги внасят от Полша, след като разбрали на каква популярност се радва жълтото "червено" цвекло сред тамошните потребители. Семената трябва да бъдат посадени в британските градини между март и юни за реколта между юли и декември. Цената за 200 семена е 1,49 лири.

Водещи