Шантавото време може да погуби иглолистните ни гори 10.04 | 17:14

Заради измирането им се налага да се прави масова санитарна сеч

От Теодора Кокаланова

Иглолистните гори в България съхнат масово заради климатичните промени, свързани със затоплянето. "Това налага взимането на спешни мерки за масова санитарна сеч", съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Русе инж. Севдалина Димитрова.

Според специалистите тези видове не са подходящи за условията у нас и не се възпроизвеждат. От 15 години в Русенско не се садят иглолистни дървета, а заради измирането им се налага да се прави масова санитарна сеч.

Заместник-директорът на Регионалната дирекция Виктор Михайлов поясни, че Русенският регион не е подходящо място за залесяване на иглолистни култури. Причината е, че те не плодоносят, семената им не никнат и не могат да се възобновяват по естествен път.

По думите му най-възрастните иглолистни дървета са на около 40-50 години и в момента съхнат, информира bTV. Спряно е и масовото залесяване на този вид насаждения преди 15 години.

На територията на Регионалната дирекция по горите, която обхваща областите Русе, Разград и Силистра, към момента има 177 000 хектара гори, като за три години масивите са се увеличили с 3000 хектара. 

Водещи

Най-четени