Шарков иска вето върху Закона за фуражите заради ГМО 29.11 | 15:55

Съдържанието му може да не е изписано на етикета

От Филипа Тодева

Текст от Закона за фуражите позволява съдържанието на генномодифицирани храни да не се изписва върху етикета. Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков обяви, че е провел среща с правния отдел на президентството по повод текста.

Шарков обясни, че с приетите промени в Закона за фуражите е разписан текст, който казва, че пакетираните и непакетираните фуражи трябва да имат документация дали съдържат ГМО и колко ГМО съдържат. Тази информация може да е изписана или на етикет, или в придружаващите документи.

"Това силно притеснява хората, които разбират от ГМО, поради простата причина, че ако е информацията е само в придружаващите документи, никога няма да се разбере, защото не е написано в етикета”, отбеляза той.

Той предлага да бъде променен законът и това недоразумение да бъде изчистено. "Но идеята е промяната да стане в преходни и заключителни разпореди в Закона за рибарството и аквакултурите. Това е лоша правна практика, както се изразиха и юристите”, обясни депутатът.

"Другата възможност е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху този член от Закона за фуражите. Очакваме или президентът да наложи вето, или комисията да предложи промени в закона”, каза Шарков. Според него, по-добрият вариант е президентът да наложи вето. 

Водещи