Шотландия ще произвежда ток от морските течения 24.03 | 12:07

Шотландското правителство стартира най-големия проект в света за добив на енергия от морето

От Георги Георгиев

Шотландското правителство даде зелена светлина за проекта, който се очаква да бъде най-големия проект добив на енергия от морските течения в света.

Разработената от компанията за зелена енергия ScottishPower Renewables система струва 40 милиона паунда. Тя ще бъде разположена в спокойните води близо до шотландския остров Алей.

На морското дъно ще бъдат инсталирани десет от най-модерните подводни турбини в света модел HS1000, всяка от които е с мощност 1 мегават. Те ще генерират достатъчно електричество за да захранят около 5000 домакинства и осемте дестилерии и съоръжения за производство на малц, разположени на острова.

Освен ефективна, технологията за турбините е и добре изпитана. Прототип на HS1000 с мощност от 300 киловата произвежда електричество в Норвежки води от вече шест години.

Морето около Шотландия притежава една четвърт от потенциалната приливна енергия в Европа и една десета от капацитета на вълните.

Този потенциал може да се използва ефективно за производството зелена енергия и да доведе до създаването на нови работни места и инвестиции за милиарди лири стерлинги, коментира секретарят на шотландския кабинет за финансов и устойчив растеж Джон Суини.

Очаква се работата по проекта да започне през следващата година, а системата от подводни турбини до остров Алей да бъдат инсталирана в периода между 2013 и 2015 г.

Водещи

Най-четени