Ще монтират фотоволтаиците по ускорена процедура 17.01 | 10:25

В момента да се постави "един панел или перка, е все едно да се построи нова къща"

От Ралица Стоянова

Да бъде променена нормативната база с оглед ускоряване на административните процедури при монтаж на фотоволтаични модули е обсъдено на провела се вчера среща между представители на регионалното министерство, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и ДКЕВР.

Постигнало се е съгласие и за привеждането на Наредба 6 от 2004 г. на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за присъединяване на потребители и независими производители към електропреносните и електроразпределителните мрежи в съответствие с действащите законови разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), информират от МРРБ.

Срещата между представителите на трите министерства се случи по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, който вчера (16 януари) се обяви твърдо "за" зелената енергия. Той обаче изрази мнение, че за да се постави "един панел или перка, е все едно да се построи нова къща" заради голямия брой разрешителни за това.

По време на срещата с организацията "Зелените алтернативи против АЕЦ” и с шефа на Асоциацията на фотоволтаичните дружества Никола Газдов Борисов премиерът заяви, че трябва да "си оправим електропреносната мрежа и енергийната ефективност и да се наблегне много повече на поставянето на соларни панели и перки по покривите". 

Водещи

Най-четени