Язовирите и реките се препълват, има риск от наводнения 17.04 | 13:40

Очакват се значителни повишения на речните нива при Арда, Марица, Струма и Места и реките от Дунавския водосбор, предупреди МОСВ

От iNews.bg

МОСВ уведомява, че в периода 17-19 април 2014 г. чувствително ще се увеличи обемът на речния отток в цялата страна. Очакват се значителни повишения на речните нива в басейна на река Арда, средното и долно течение на река Марица и родопските ѝ притоци, поречията на реките Струма и Места и реките от Дунавския водосбор.

Между 19-21 април, според прогнозата на модела DWD (част от системата за прогнозиране на екстремни явления за водосборите на реките Дунав и Марица) се очаква значително увеличение на водното количество в средното и долното течение на река Искър, като червеният (висок) праг на предупреждение ще бъде достигнат на 19.04.2014 г. и ще се задържи до 21.04.2014 г. Този модел показва, че за долното течение на река Огоста червеният праг за предупреждение ще бъде достигнат на 20.04.2014 г. и ще се задържи до 21.04.2014 г.

МОСВ обръща внимание на собствениците и ползвателите на язовири на територията на страната да вземат предвид прогнозите и да обезпечат нормалното функциониране на хидротехническите съоръжения. Особено внимание трябва да се обърне на язовирите в "предаварийно състояние".

Водещи

Най-четени