Япония с крачка напред към слънчевата енергия 18.06 | 11:05

Предлагат цената на слънчевата електроенергия да е три пъти по-висока от конвенционалната

От Вероника Стойновска

Япония е на път да изпревари Германия и Италия и да стане вторият по големина пазар за слънчева енергия в света, съобщи Bloomberg.

Министърът на индустрията Юкио Едано предложи премийна цена на електричеството от слънчева енергия, която е тройно по-висока от тази, която потребителите плащат за конвенционална енергия. Така ще могат да се инвестират най-малко 9,6 милиарда долара в нови инсталации с 3,2 гигавата капацитет според прогнозни данни на Bloomberg.

Според Мина Секигучи, асоцииран партньор и ръководител на енергетиката и инфраструктурата на една от най-големите одиторски фирми в света KPMG, офертата е много привлекателна и отразява намерението на правителството да създаде много слънчеви електроцентрали за кратък период от време.

Усилията на министър председателя да Йошихико Нода да намали зависимостта от атомна енергия, която произвеждаше около 30% от японската електроенергия преди ядрения срив във Фукушима, ще подпомогне за стимулирането на индустрията в цяла Европа.

Целият процес е обезпокоителен само за бизнесмените в страната, които са на мнение, че по-новата техника ще повиши сметките за електричество на населението и ще забави възстановителният процес на страната.

Водещи

Най-четени