Япония спря временно китолова 16.02 | 09:09

Заради протестите на еколози

От Елена Коцева

Япония преустанови лова на китове в Антарктика от съображения за сигурност, след като еколози активисти успяха да попречат драстично на работата на един от китобойните кораби.

Активисти на много екологични и граждански движения често с различни методи и акции се опитват да спрат практиката на Япония. Често еколозите преследват китоловния кораб, заливат го с боя или силно миришещи химикали, превземат го на абордаж и др., съобщава Би Би Си.

Независимо от международния мораториум над лова на китове с търговска цел, който влезе в сила още през 1986 година, Япония и до този момент убива стотици китове всяка година с оправданието за научни изследвания.

Всяка година серия саботажи и протести от противници на китолова намаляват улова на японската китоловна флотилия в Антарктика, но въпреки това той остава между 500 и 800.

Япония гледа на китолова като на своя културна традиция. През 1986 г. с присъединяване към световния мораториум върху китолова Япония заяви, че изоставя комерсиалния китолов. Под претекст обаче, че ловът е необходим за изследване на китовете, Япония още на следващата година започна това, което тя нарече "научна програма за изследване на китовете".

За последните 20 години японските китоловни кораби са убили над 8000 антарктически ивичести кита.

Водещи

Най-четени