Япония ще строи плаваща вятърна централа до Фукушима 16.09 | 18:09

Проектът е част от усилията на страната да премине към възобновяема енергия

От Георги Георгиев

Япония планира да построи плаваща вятърна електроцентрала в близост до авариралата ядрена централа Фукушима, информира AFP, цитирана от Japan Today.

Планът е част от усилията на правителството да възстанови страната от щетите, причинени от земетресението и последвалото го цунами, които връхлетяха японците на 11 март. Токио търси начини да намали зависимостта си от ядрената енергия след най-тежката ядрена криза в света от Чернобил насам.

"Построяването на вятърни генератори на сушата ще бъде по-трудно поради проблеми с шумовото замърсяване и регулациите в градското планиране" коментират проекта официални представители на властите, пожелали анонимност. Поради тази причина се търсят вариант за поставянето на генераторите в океана.

Плановете на японската енергийна агенция предвиждат инвестирането на около 180 млн. евро (20 млрд. йени) в проекта. Парите ще дойдат от специален фонд, който има за цел възстановяването на пострадалите от бедствието североизточни провинции на страната.

Проетът предвижда поставянето на шест плаващи вятърни турбини, всяка от които с капацитет от два мегавата. По план те трябва да заработят до 2015 г.

Най-четени