Японски отбор спечели рали за соларни коли в Австралия 20.10 | 13:20

Отборите са изминали повече от 3 000 км по пустите магистрали на Зеления континент

От Андриян Георгиев

Отбор от Япония спечели състезание със соларни автомобили от цял свят, провело се през слабо заселените територии на Австралия. Отборите са изминали повече от 3 000 км по пустите магистрали на Зеления континент, избягвайки по трасето преминаващи кенгурута и други диви животни, както и бушуващ пожар.

Отборът на Токайския университет (намиращ се близо до Токио), е спечелил надпреварата около обяд тамошно време днес (20 октомври), като маршрутът се е прострял от северния град Дарвин до южния Аделаида. Отборите са потеглили по маратонското трасе в неделя (16 октомври), съобщава Reuters.

Холандският отбор на Nuon се класира втори, а американски отбор от Университета на Мичиган завърши трети.

Пилотът на Nuon заяви, че той е трябвало да избягва по трасето пожар, уолаби кенгурута, едър рогат добитък, овце и гущери, а най-голямото предизвикателство е било борбата със силните ветрове, които връхлетели неговата 140-килограмова кола.

37 коли от 21 страни участваха в тазгодишното състезание, като използваха само генерирана от слънцето енергия.

Високотехнологичните соларни автомобили са се движили по магистрали, следвайки маршрута, а когато енергията е привършвала след залез слънце, екипите са спирали и са нощували под открито небе.

Една от колите - от Филипините, е избухнала в пламъци в началото на състезанието, тъй като батерията ѝ е експлодирала. Никой не е пострадал. Пожарът е бил потушен и колата е продължила участието си с нова батерия. 

Водещи

Най-четени