Зелена светлина за новата площадка на АЕЦ "Козлодуй" 30.08 | 14:20

Изборът на площадка е първата стъпка от лиценза за изграждане на нова централа

От Елица Елефтерова

"АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" е получило разрешение за избор на площадка на ядрено съоръжение, съобщават от дружеството, цитирани от БТА.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов е връчил на изпълнителния директор на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" Валентин Илиев разрешение за определяне местоположението на ядрено съоръжение (избор на площадка) по смисъла на Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

В полученото разрешение се уточняват задълженията на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", свързани с избора на площадка за ново ядрено съоръжение.

Изискванията включват осигуряване изпълнението на инженерните проучвания и изследвания, необходими за разработване на проектните основи и оценките на безопасността и впоследствие за одобряване на избраната площадка.

Издаденото разрешение е в отговор на постъпило писмено заявление от страна на дружеството, с което се дава начало на техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа.

Подаденото заявление е част от процедурата по изпълнение на решение на Министерския съвет от 11 април 2012 г., с което се дава съгласие за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа. Следващата стъпка е одобряване на избраната площадка от председателя на АЯР.

Водещи

Най-четени