В Южна Африка изпитват най-мощния слънчев генератор (ВИДЕО) 18.05 | 12:10

Инсталацията превръща в електричество 34% от слънчевата енергия

От iNews.bg

Инженерите от шведската компания Ripasso Energy са разработили една от най-ефективните системи за преобразуване на слънчевата енергия в електричество. Системата представлява комбинация от параболично огледало и двигател на Стърлинг.

Новата система преобразува 34% от слънчевата енергия в полезно електричество, което е два пъти повече, отколкото при традиционните фотоволтаични панели.

Съвременните соларни панели са способни да превръщат в електричество около 23% от слънчевата енергия, но в мрежа тя е още по-малко – около 15%. Слънчевата инсталация на Ripasso Energy има два пъти по-голяма ефективност.

1506341Инсталацията се състои от параболично огледало, което концентрира светлината в малка точка и нагрява пластината на двигателя на Стърлинг. От пластината се нагрява газът в двигателя, газът се разширява и изтласква бутало, което чрез маховик завърта генератора.

Такава конструкция работи значително по-тихо от парните турбини, освен това не изисква вода, което е изключително важно за сухите пустинни региони, в които има повече слънчева светлина.

Също така за осигуряване на максимална ефективност огледалото бавно се върти по Слънцето и събира максимум слънчеви лъчи.

Новият тип слънчев генератор е разработен за нов проект в областта на алтернативната енергетика в пустинята Калахари в Южна Африка.

Компанията Ripasso Energy е готова да построи първата инсталация за търговско приложение.

Най-четени