Диня и розови домати през октомври? 13.10 | 12:40

Това е резултатът от горещото лято

От iNews

Розови домати и дини през октомври – звучи странно, но е факт. Горещото лято и топлата есен се оказаха благодатни за традиционно летните плодове и зеленчуци. Това отчитат производителите, които изпращат лоша година, имайки предвид качеството и количеството на реколтата, повлияна от жегите.

Семейство Николови от Лясковец от две десетилетия отглеждат на полеви условия и в оранжерии плодове и зеленчуци. Толкова горещо лято обаче не помнят. Топлолюбивите дини и пъпеши дори са прегорели от жегата.

"Имаме 40 процента спад на качество и количество. Наистина високите температури доведоха до ниски добиви и лошо качество. Наложи се земеделските стопани да пренаредят плановото стопанство", обясни Марияна Николова.

Заради лошата реколта на сезонни плодове и зеленчуци семейство Николови правят експеримент – през октомври слагат в оранжерия розови домати, които са почти готови. Дъщерята им - Габриела, също е в семейния бизнес. Момичето се опитва да намери в дебелите книги как се действа с отглеждането на плодове и зеленчуци през горещо лято, но не намира нищо.

"Няма наука в този отрасъл. Няма опитни полета. Производителят сам се учи, нагажда и поема рисковете", казва тя пред NOVA.

"От много студена пролет преминаваме към много горещо лято. Това води до физиологични проблеми на растенията. Стават недъгави, с проблеми, пада им качеството", коментира майката на Габи.

Дъщерята на Марияна има идея как да се постъпва с продукция, която няма добър външен вид - да я преработва, основно на лютеница. Въпреки това, семейство Николови се надява следващото лято да не бъде толкова горещо иначе ще се наложи да засадят домати и краставици много по-рано от обичайното.

Водещи

Най-четени