Избират най-добрия български готвач 13.05 | 13:22

Надпреварата за Националната кулинарна купа 2011

От Елена Коцева

18 индивидуални състезатели и 7 отбора започнаха надпреварата за Националната кулинарна купа 2011 година

Състезанието започна днес и ще продължи два дни Международен панаир Пловдив.

За първи път е включен и клас "Карвинг" за изработване на скулптури от плодове и зеленчуци, а претендентите за титлата са 14, съобщиха от Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ).

Партньори на събитието са община Пловдив и Съветът по туризъм в града.

Очакванията са в залата да се събере хор от виртуози, които ще изпълнят Арията на вкусовете в едно невероятно и много атрактивно състезание.

Председателят на журито е Пламен Петров е носител на приз за авторска кухня.

В надпреварата за Националната кулинарна купа се прилагат правилата на Световната асоциация на готварските гилдии, чийто член е БАПГ.

В първия кръг участниците ще изпълнят свои рецепти за тристепенно меню – предястие, основно ястие и десерт, за 120 минути. Не се допуска предварителна обработка на продуктите.

Във втория кръг, наречен "Черна кутия", те ще получат кашончета с продукти и трябва да приготвят от тях предястие и основно блюдо за един час, а отборите ще имат на разположение 90 минути за три ястия.

Техните произведения ще бъдат оценявани по вкус, цвят, визия, начин на готвене и използване на модерни технологии, сервиране и презентиране, ще се взема предвид дори почистването на работното място.

Състезателите ще творят своите шедьоври в специално оборудвани боксове пред очите на посетителите в палата 2 на панаира.

Очаква се утре за награждаването в 15 часа гост на състезанието да стане и известният майстор Андре Токев.

 

Водещи

Най-четени