Миков: Тези, които тайно „пристанат” на ГЕРБ, са политически мъртъвци 16.05 | 08:52

Според него не са изключени лични разговори на членове на БСП с Бойко Борисов

От Гергана Златкова

Действително има възможност членове на БСП да се "изкушат" и тайно да проведат лични разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов или друг член на ръководството на партията. Ако това стане обаче и те стигнат дотам, че да гласуват не по съвест, а водени от други интереси, то за мен са политически мъртъвци." 

Това каза Михаил Миков в ефира на bTV.

"След изборите започва новият мандат, на първо място на парламента. Трябва да си зададем въпроса какво ще се случи с него, преди да се започнат сметките за формиране на кабинет.

Ясно е, че политиката не е аритметика и всички сметки са само краен резултат от изборите. Другото е съдействие и мислене как могат да се случат нещата.

Първото, което трябва да се случи, е да бъде свикано Народното събрание. Тези разговори все още не са започнали, защото окончателните резултати излязоха вчера.

Изборите показват, че хората искат промяна, тъй като резултатите, които постигна ГЕРБ, са незадоволителни", смята Миков.

Според него е напълно възможно да се постигне съгласие между партиите относно приоритетите им, свързани с промени на политиката, прилагана от ГЕРБ.

"Между политиците винаги се водят сондажни, частни разговори, но те не засягат коалициите.

Трябва да погледнем къде какво се случва. В енергетиката например трябват спешни мерки. Да се изясни въпросът какво се случва с ЕРП-тата.

Това е част от разговорите – да се приложат много крайни мерки срещу монополите. Включително може да се помисли и за удържавяване.

Партиите, които са в събранието, и ДПС и "Атака", имаме добър опит в търсенето на компромиси в името на народа. Трябва да има почтеност", заяви червеният депутат.

По въпроса с минималната работна заплата, който беше едно от предизборните обещания на "Атака", Миков заяви, че не може да обсъжда как ще стане това, освен ако не е очи в очи, на маса.

Националната цел е излизане от тежкото положение на страната.

"При уточняване на програмен парламент ще поканим и малките партии, които пък изразяват мнението на гражданите", каза още Миков.

Той заяви още, че ще разчита на съвестта на всеки един депутат, особено при избора му как да гласува., тъй като е важно парламентът да бъде отговорен, да заработи.

Публичността е важна, нямам нищо против всички разговори да се водят пред медиите.

Как ще изглежда кабинетът – по-икономичен като брой министерства. Могат да се направят някои съчетания в ресорите, което да покаже на гражданите, че политиците им искат да спестят средства в кризата. 

"Трябва да градим доверие в прокуратурата. Искам да попитам защо ЦИК не се произнесе и обясни защо законът не е спазен. Трябва да се понесе отговорност. Имало е подготовка за използване на допълнителни количества бюлетини за фалшифициране на вота. Законът трябва да се промени, той създава рамките. Защото така могат да станат страшно много неща.

Досега такова нещо не е имало, никой не си е позволявал да прави такова нещо такова досега", коментира още Миков.

"Долнопробно активно мероприятие" – така той определи анонимната бележка до Сотир Цацаров за "достойните депутати”.

Водещи

Най-четени