Орешарски обеща държавата да се разплати с бизнеса 13.05 | 00:51

В момента икономиката ни била в състояние на свободно падане

От Десислава Маданска

Икономиката и финансите на страната са в състояние на свободно падане. Дефицитът по консолидираната фискална програма – дупката в бюджета, за първите 3 месеца на годината достигна 800 млн. лв. Това заяви Пламен Орешарски, посочен за кандидат за премиер от БСП по време на пресконференцията в НДК след края на изборния ден.

По думите му фискалните резерви доближават до санитарния си минимум, дългът се увеличава до 10 млрд. Инвестиционна активност е свита, чуждестранните инвестиции са на равнище, близко до нулата, а безработицата е над средните европейски стойности, каза Орешарски.

Според него в тези условия са необходими силни икономически действия, които в краткосрочен план да спрат негативните тенденции, а в по-средносрочен - да изведат страната от това състояние и да сформират темпове на растеж.

Той припомни повечето от мерките, залегнали в платформата на БСП.

По думите му най-неотложната мярка е стопиране на прилагания в продължение на 4 години административен силов натиск над бизнеса. Това означава държавата да разплати всичките си задължения към частния сектор в най-кратки срокове.

Орешарски обясни, че мерките могат да се разпределят във времето с оглед на по-точна оценка с оглед на фискалното състояние. То обаче все още не може да бъде определено, тъй като служебното правителство не изнесло достатъчно данни за състоянието на страната.

Водещи

Най-четени