Президентството не е училище за полуграмотни юристи 09.04 | 11:19

Държавният глава няма право на гафове, твърди Яне Янев

От Ивелина Георгиева

Държавният глава Росен Плевнелиев противозаконно е сформирал разследваща група за теч на информация от президентството. Става дума за сигнала на РЗС за конфликт на интереси и за несъвместимост, подаден до премиера Марин Райков. Това заяви лидерът на партията Яне Янев, който заведе на "Дондуков" 2 част от юристите от партията му, кандидати за народни представители.

Янев и около 30 негови юристи входираха молби, за да може кандидатите за народни представители, завършили "Право" и "Публична администрация", да бъдат обучени от президентската администрация, както е посочено в закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. След входирането на молбите Янев се оплака, че всички са получили еднакъв входящ номер, при положение, че са различни хора.

"Не може президентството да бъде училище за полуграмотни юристи. Това е най-висшата институция в държавата и би следвало да има изключително добре подготвени хора, коментира Янев.

"Ние от РЗС имаме много добре подготвени юристи, които възнамеряват да изнесат паралелни на президента курсове и те са - първи стъпки към импийчмънт", каза Янев. Той отново се върна към гафовете на президентската администрация и започна да ги изброява.

Един от тях, е че при назначаването на служебния премиер Марин Райков администрацията на президента била сбъркала името му в указа за назначаване. Друг гаф, който изтъкна лидерът на РЗС е, че президентът правил тежки протоколни гафове. Той даде пример с посещението на държавния глава в Унгария, където е анулирал от програмата си първоначално заложеното и подготвено от унгарските власти посещение на българско военно гробище.

"За да имаш претенцията да обучава юристи, които са внесли над 50 закона през последните 3,5 години, значи трябва да имаш необходимата компетентност, квалификация и опит", коментира Янев. Според него държавният глава трябва да си спази обещанието за обучение в противен случай се получава парадокса "лявата ръка не знае какво прави дясната", заяви Янев.

Водещи

Най-четени