Райков: Няма никакво основание за касиране на изборите 13.05 | 15:08

Някои партии бяха правили „най-фантасмагорични“ обвинения към кабинета

От Филипа Тодева

Няма никакво основание за касиране на изборите. Това заяви служебният премиер Марин Райков на пресконференция за обобщение на парламентарните избори.

Според Райков тези политически сили, които са били най-гласовити и са имали най-фантасмагорични обвинения към правителството за лоша организация на изборите, не желаят касиране.

Той самият не пожела да коментира тези обвинения, защото според него те са преразказани.

"Изборният ден премина спокойно, по правилата и без нарушения", категоричен бе той. По думите му това ще се потвърди и от международните наблюдатели.

Стана ясно, че правителството не разполага с данни за брака на печатницата, заради която гръмна скандалът с фалшивите бюлетини. В предадените проколи такава информация не се съдържа. Според Росен Желязков е задача на изпълнителя и на областните администрации да доставят бюлетините на места. Изпълнителят има данни за брака, защото с тях се прави проверка.

Желязков каза, че матрицата не се плаща, тя е на изпълнителя. На изпълнителя се дава предпечатната подготовка. МС не купува печатарските машини, не плаща наем за помещенията, самите пособия за отпечатване и други технически пособия не ни засягат, поясни Желязков.

Според него МС е поръчал 8,343 милиона бюлетини и те са получени. Дали в тази печатница са отпечатвани допълнителни, ако такива биха могли да послужат за престъпление, това е в рамките на закона, уточни още Желязков.

Тази бюлетини без двата печата не може по никакъв начин да послужат върху манипулиране на вота, поясни още служебният министър в края на пресконференцията.

Райков отрече да е имало и слаба организация на изборите в чужбина. Той увери, че като министър на външните работи е поискал повече секции в Лондон и Париж, но от ЦИК не са позволили.

Водещи

Най-четени