Райков се оплака: Секретарката на Миков ме привиква 22.05 | 12:16

"Следователно, аз изпълнявам нарежданията на секретарката на председателя и прекъсвам заседанието на МС"

От Десислава Маданска

"Преди няколко минути получих покана да са явя в парламента, която дойде при мен във вид на телефонно нареждане от секретарката на председателя на Народното събрание." Това заяви служебният премиер Марин Райков, който бе извикан за изслушване от депутатите в парламента.

"Следователно аз изпълнявам нарежданията на секретарката на председателя и прекъсвам заседанието на Министерския съвет, за да направя това изложение. Благодаря сърдечно за вашата покана", посочи Райков.

Недоразумението се дължи на забавяне в комуникацията, обясни шефът на парламента Михаил Миков и поиска извинение от министър-председателя.

Райков даде отчет какво е свършило за краткото време служебното правителство в енергийния сектор.

Премиерът посочи, че заварените от служебния кабинет проблеми са натрупани не в последните 4 г., а в последните 20 години.

Той обясни, че е заварена система с тежки диспропорции, пред срив поради свръхпроизводство заради начина на управление през последните години. Сега имаме 12 000 мегавата, а цялото потребление плюс износа е около 5000 мегавата, каза Райков.

По думите му системата е била изправена пред финансов банкрут поради неправилно ценово образуване.

Той обясни, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е планирала в предишния ценови период прогнозираното количество зелена енергия от реално произведената и платена електроенергия.

"Заварихме дългосрочни договори за купуване на енергия на изключително високи цени, които извадиха хората на справедлив протест. Един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на АЕЦ "Белене", който имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран", каза Райков.

"Нищо не е скрито, нищо не е направено зад гърба на хората, което е малко или повече иновация." Така Райков определи взетите решения в областта на енергетиката, съобразени с Обществения съвет към икономическото министерство.

Възможностите за износ са налице и се надявам Турция да приеме да сключи договор със страната ни за продажба на електричество, посочи премиерът.

Райков коментира и защо не е освободен шефът на БЕХ Михаил Андонов, тъй като срещу него се водят наказателни производства. Премиерът заяви, че Андонов не може да бъде отстранен само на базата на подозрения. На този етап нямаме основания и данни, за да се вземе подобно решение, заяви той.

Министър-председателят добави, че шефът на БЕХ е свидетел по делото за АЕЦ "Белене" и поради това отстраняването му ще има изключително негативен ефект.

Райков отчете, че печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се увеличава в последните годни, като тази тенденция се запазва в началото на 2013 г. "Общото състояние на централата е подчертано задоволително", каза той.

 

Водещи