Служебното правителство - Б отборът на ГЕРБ и Борисов, се провалило 13.05 | 00:30

Това заяви лидерът на БСП на пресконференция в НДК

От Кремена Бедерева

"Искам да благодаря на всички граждани, които упражниха своето право на глас. Това е най-категоричният начин да бъде защитена демокрацията у нас." Това каза лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев на пресконференцията в НДК.

БСП първи дават изявление в международния пресцентър, след като ГЕРБ отказаха пресконференции преди официалните резултати от предсрочните парламентарни избори.

"4 г. се насаждаше страх, репресии, единично управление, управляваше се на основата на конфронтацията", смята Станишев. Според него БСП е показала, че има съпротивителни сили. Това беше показано на приключилите предсрочни избори.

"Днес гражданите показаха, че знаят какви са рисковите, които стоят пред демокрацията, и не могат да търпят това управление, което задълбочаваше социалните проблеми. Откровен провал на ГЕРБ в управлението на страната. ГЕРБ профанизира политическия живот, това обезсмисли същността на изборната кампания", допълни Станишев.

По думите му сме станали свидетели на скандално слаба организация, което доведе до хаос на изборния ден, огромен брой нарушения в изборните секции. Нарушенията вървят и в момента, смята червеният лидер.

Служебното правителство - Б отборът на ГЕРБ и Бойко Борисов - се провали. Те се провалиха и в преброяването, категоричен бе Станишев. Според него държавата е в такова положение, че няма тонери в ксероксите и не може да се направи бързо преброяване.

Станишев отбеляза тотален провал на служебния кабинет - на Марин Райков и Росен Плевнелиев, тяхната дейност и конкретните резултати на служебното правителство. Бяха допуснати условия за груби манипулации, купуване на гласове, опасността от манипулации на гласовете остава, допълни Станишев.

Червеният лидер заяви: "Днес за България бе денят на протеста срещу статуквото, денят на промяната. Ние не успяхме да реализираме такава мащабна подкрепа за радикалната промяна, към която се стремяхме.

Станишев благодари на активистите на БСП, които проведоха една открита кампания.

Той призова ГЕРБ да откажат на президента мандата за съставяне на правителство. Червеният лидер апелира към тях, ако имат достойнство, да се откажат от формиране на кабинет, за да не се губи време в ситуация на криза. Според него ГЕРБ не могат да съставят самостоятелен кабинет и опитите за това ще доведат до загуба на ценно време.

Според Станишев единственото работещо правителство е програмното, което да реши неотложните проблеми на хората и да премахне кликата.

Шефът на левицата добави, че БСП е готова да поеме отговорността за формиране на правителство в диалог с партиите, които останаха извън парламента, както и с гражданския сектор.

Той заяви, че няма да искат касиране на вота, тъй като това означава оставането на ГЕРБ във властта, а те трябвало да бъдат премахнати завинаги.

На въпрос каква отговорност трябва да понесе служебното правителство за нарушенията на изборите той заяви, че всички виновни за фалшивите бюлетини в Костинброд трябва да лежат в затвора. Според него това бил случай на заговор срещу държавата и конституцията.

"Не ми е достатъчно, че президентът е гарант за честни и прозрачни избори, само на думи не става", добави той. "Нямаме намерение да отстъпваме от основни принципи, ще търсим диалога, допирните точки." Така той отговори на въпрос на какви компромиси е склонен по време на преговорите за съставяне на правителство.

Станишев добави, че за постовете в изпълнителната власт ще се търсят хора, които имат капацитет, които да се отчитат периодично пред парламента и обществото. "Само така може да се възстанови бавно и мъчително доверието", коментира червеният шеф.

Той добави, че ако някой има по-добри идеи от тези на левицата, те били готови да ги приемат, ако са в същата посока. Станишев призна, че изборният им резултат не е този, който са очаквали.

По повод исканията на протестиращите да се касира вотът лидерът заяви: "Знам, че търпението е изчерпано, но страната не се нуждае от нова политическа криза, не можем да го позволим, ще се стараем да покажем, че реагираме и променяме нещата, ще докажем, че не сме за властта, а за промяна." 

Водещи

Най-четени