Станишев: ГЕРБ сътвори царство на злото 25.04 | 10:17

70% от българите не искали втори мандат за ГЕРБ

От Ралица Стоянова

"ГЕРБ сътвори царство на злото и трябва да си ходи. 70% от българите не искат втори мандат за ГЕРБ. Това казва председателят на БСП Сергей Станишев в интервю за немският вестник Der Standart.

Според него БСП трябва да се върне на власт, за да спаси демокрацията.

Станишев е категоричен, че управлението на ГЕРБ е създало политически и икономически монопол. То не е довело до икономически подем, а напротив - до загуба на 400 хил. работни места.

За да се излезе от тази криза и да се задвижи икономиката, имаме нужда от правителство с програма и широка парламентарна подкрепа, смята Станишев.

Относно това защо "Коалиция за България" издига Пламен Орешарски за премиер, Станишев обяснява, че самият той има много отговорности, от които не може да избяга като председател на ПАСЕ.

"Нашата икономическа програма поставя акцент върху малките и средните предприятия", казва Станишев.

Той обяснява, че БСП ще предложи отстъпки от сметките за ток за всички, които пестят енергия, но не могат да си позволят цената на тока. Тези, които получават минимална заплата от 310 лева, няма да плащат ДДС. Това връща около 350 млн. лева обратно в икономиката и в семействата и ще засегне около 1 млн. души, обяснява Станишев.

Онези 30 000 души, които получават повече от 4500 лева, пък ще плащат вече 20%, а не 10% ДДС. Хората с високи доходи трябва да покажат солидарност, изтъква Станишев.

Водещи

Най-четени