Станишев: Само Коалиция за България може да свали ГЕРБ от власт 09.04 | 13:10

Лидерът на БСП вижда два възможни изхода от изборите

От Ивелина Георгиева

За първи път от 1997 г. България провежда предсрочни парламентарни избори. Това означава, че се случи нещо извънредно в нашата страна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на представянето на управленската програма на "Коалиция за България".

Стотици хиляди българи излязоха да протестират срещу невъзможността да посрещнат свои скромни нужди.

Има болезнено усещане, че държавата не защитава интереса на хората и те поискаха промяна. 650 хиляди българи нямат работа и перспектива, каза Станишев.

Като огромен проблем той изтъкна социалното неравенство и несправедливостта.

Основата на нашата политика е демократична и социална България. Няма политическа партия, която да не носи отговорност за ситуацията, в това число и БСП, но ние желаем да се променим, коментира лидерът на социалистите.

Тези избори не са обичайни, те са съдбовни за България, подчерта Станишев.

По думите му има две ясни алтернативи - или управление на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов, или програмно правителство, начело с Пламен Орешарски и широка парламентарна подкрепа, което може да даде перспектива, икономически растеж, справедливост.

Никой друг освен "Коалиция за България" не може да свали ГЕРБ от власт, подчерта Станишев.

Той коментира националната конференция на ГЕРБ, като посочи, че Борисов е залегнал отново на същата програма, като предишните години, и отново ще строи магистрали. Според Станишев ГЕРБ не е обещала доходи, а повече полицейщина и подкопаване на правата на гражданите.

Затова БСП с всеки един неин член и симпатизант отива в тази битка с ясна кауза - да върне България на хората, каза Станишев и добави, че страната отново трябва да стане перспективна и социална.

Лидерът на БСП посочи още, че за изтеклия мандат на ГЕРБ 400 000 работни места бяха заличени.

В икономическата си програма БСП се ангажира за активна роля на държавата в икономиката, инвестиции във водещи сектори, незабавно спиране на рекета, честна конкуренция.

БСП има ясни ангажименти и за модернизацията на България - за дигитална България, коментира социалистът.

Младежката политика, майчинството, образованието и здравеопазването са също сред ангажиментите на БСП.

Ключово важно е следващият министър-председател на България да бъде човек с държавно мислене и човек, който може да води диалог с всички, да чува различно мнение и да е безусловен авторитет в осигуряването на икономическата стабилност на България.

Според Станишев такава личност е именно Пламен Орешарски. Той умее да казва "не", когато някой иска пари без да има обосновка, но умее и да казва "да", когато вижда нещо важно за нацията.

Орешарски е показал и политическа лоялност за БСП в трудни времена, въпреки че не е бил член на партия, поясни Станишев.

Всеки един от работилите с Орешарски в миналото може да засвидетелства това негово лично качество, допълни той.

Водещи