"Галъп": 9 формации с шанс за влизане в следващото Народно събрание 14.10 | 18:00

Едва 30,5% от избирателите са сигурни, че ще упражнят правото си на вот

От iNews

9 партии и коалиции имат шанс да влязат в следващото 51-во Народно събрание, показват данните от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл болкан".

Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

От данните става видно, че ако изборите бяха в началото на октомври, резултатите вероятно биха били следните:

ГЕРБ-СДС запазва чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете. ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред "Възраждане" – съответно 16,6% спрямо 15,4%.

"На този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място, като не са изключени и изненадващи развития", коментират социолозите.

Според тях е по-трудно е да се определи ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС.

Алиансът за права и свободи се задържа на ниво от 8,3%. Вижда се възходяща тенденция за ДПС-Ново начало, които влязоха в кампанията с по-ниски стойности, но към момента вече биха получили подкрепа от 6,9%. БСП-Обединена левица биха имали 7,1%, а ИТН са с 6,3%.

"Всички тези формации към този момент са в своеобразен "пакет", но развитието на кампанията може да промени много неща, доколкото, например, изпъкването на ДПС-Ново начало е вече видимо. С добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и "Величие", които към началото на октомври са на нива 3,2%. "Синя България" е на ниво от 1,1%", допълват от "Галъп".

30,5% от избирателите са сигурни, че ще упражнят правото си на вот. Условното очакване е за около 2 милиона гласа. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с: "Не подкрепям никого".

От "Галъп" посочват, че сондажът не е прогноза за изборен резултат, а моментна снимка, която е съчетана със сериозна условност заради степените на откровеност на респондентите, както и заради очакваното натежаване на "технологичен" вот при очакваната колеблива обща активност.

Водещи

Най-четени