Ердоган ще реди новото правителство в Турция 01.11 | 22:51

Прокюрдската партия влиза в новия парламент в Анкара

От Кристиан Костурков

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) печели достатъчно депутати, за да състави самостоятелно новото правителство в Турция. Това показват резултатите от проведения днес предсрочен парламентарен вот в югоизточната ни съседка. Партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, чийто лидер вече е Ахмет Давутоглу, печели 49.3% от гласовете на турците при над 99% обработени протоколи от изборните секции. Което означава, че ПСР ще има 316 депутата в 550-членният парламент, съобщава ТАСС.

За да състави правителство без необходимост от подкрепа на друга партия, спечелилият изборите трябва да има 276 депутата в парламента. След днешния вот ПСР със сигурност ще може да състави сама новия кабинет в Анкара. Което обаче не беше така при редовните избори в Турция, състояли се на 7 юни т.г. Тогава за първи път от повече от 12 години ПРС не успя да получи достатъчно гласове, за да състави сама кабинет. Тогава партията на Ердоган успя да вземе 258 мандата. След като преговорите с останалите политически сили претърпяха неуспех, се стигна и до предсрочните парламентарни избори.

След днешния вот на второ място се нарежда Народно-републиканската партия с 25.4% от гласовете. Тя също увеличава резултата си спрямо 7 юни, когато спечели гласовете на 24.9 на сто от турците. Трета днес е Партията на националното движение с 12% от вота. Което обаче е значително по-нисък резултат от предходните избори, когато тя спечели 16.4 на сто от гласовете. Прокюрдската Народно-демократична партия също влиза в новия парламент, успявайки да прескочи 10-процентната бариера. Тя получава доверието на 10.6% от пусналите бюлетина в югоизточната ни съседка, което обаче е спад спрямо 13-те процента, които взе на 7 юни.

Партията на справедливостта и развитието печели изборите в 62 от общо 81 провинции в Турция. В някои от тях подкрепата дори надвишава 70%. Народно-републиканската партия, макар и с втори резултат, печели едва 6 провинции. В същото време Народно-демократична партия, която е четвърта според общите резултати, има над 50% подкрепа в цели 11 провинции. 

Най-четени