Партиите запазиха избирателите си 25.10 | 22:16

Днешният вот не поставя под въпрос стабилността на правителството, казва Боряна Димитрова

От iNews.bg

На днешните местни избори повечето партии запазват своите избиратели. В същото време обаче повечето, особено големите, получават по-малко гласове от това, което са взели на парламентарния вот от миналата година. Това стана ясно от думите на Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНТ.

"На сегашните местни избори основните партии в България запазват своите електорати, което дава като резултат и тази политическа стабилност, за която коментираха вече и част от анализаторите", посочи тя.

Димитрова посочи, че според прогнозните данни към момента ГЕРБ възпроизвежда 75% от вота, който получи на парламентарните избори, при БСП положението е същото. За ДПС има по-добър резултат от тях и възпроизвежда 90 на сто от вота си от парламентарните избори през октомври м.г. "Реформаторският блок, за който често се коментираше, че вероятно няма да се представи така добре на тези избори, постига 71%, обясни още Димитрова. Тежестта на партиите, които са в управляващата коалиция, не поставя под въпрос стабилността на правителството, коментира още социологът.

Сравнително висока активност сред избирателите на част от управляващите партии се отчита и по отношение на референдума, стана ясно още от думите на Димитрова. "Девет от всеки десет симпатизанти на ГЕРБ, които са гласували за кмет, са пуснали бюлетина и за референдума. При Реформаторския блок резултатът е приблизително същия – 92% от отишлите до урните са дали гласа си и за общонационалното допитване. Димитрова отбeляза още и че бежанската криза не е довела до засилено гласуване за радикални националистически партии, каквото се е наблюдавало в други страни от ЕС.

Водещи

Най-четени