Сиела Норма: Консултантът на ЦИК за машините е доста глупав 06.06 | 10:00

Според изпълнителния директор на фирмата сметките избирателната комисия са грешни

От iNews

Този, който е консултирал ЦИК за цената на машините за гласуване, е некомпетентен и доста глупав, бих казал. Това каза в интервю за bTV изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. От дружеството се очаква да достави и машините, от които страната допълнително има нужда за предсрочните избори на 11 юли1 пише "Сега".

За парламентарните избори на 4 април 2021 г. ЦИК купи от "Сиела Норма" 9600 машини, произведени от "Смартматик", за 36 млн. лв. без ДДС. Сега комисията реши, че ще поръча още 1500 устройства, с опцията за 500 допълнителни при нужда, след като 45-ото Народно събрание замени изцяло хартиените бюлетини с машинно гласуване, включително и за избирателните секции в чужбина.

В петък обаче "Сиела Норма" обяви, че не е удовлетворена от сумата, предвидена за допълнителните машини - 6,5 млн. лв. Според дружеството по-малката поръчка като брой машини, разходите за доставката им от чужбина, за софтуер, консумативи, чуждестранни специалисти покачват цената до 15 млн. лв. И в ефир Тодоров повтори, че сметките на ЦИК са грешни и компанията му не може да изпълни поръчката при тази цена. Но ЦИК отказва да обясни как е пресметнала цената.

Веселин Тодоров обяви, че никоя от световните компании, които се занимават с машини за гласуване, не е давала индикативна оферта на ЦИК и постави под въпрос дали наистина комисията е провела пазарни консултации. "Как са направени пазарни консултации, без да питаш тези, които могат да отговорят, не е много ясно", посочи Тодоров. И допълни, че ако наистина са правени такива консултации, офертите трябва да се публикуват. Затова, според Тодоров, или не са правени консултации, или е нарушен Законът за обществените поръчки.

По думите му от дружеството се очаква да достави машините, още преди да е обявена обществената поръчка и след това да е принудено да ги продаде на посочената от държавата цена с риск да няма какво друго да ги прави. "Много добри търговци са", каза той по адрес на ЦИК. Но фирмата нямала как да си позволи загуба от 6-7-8 млн. лв.

Според Тодоров има няколко варианта. Като например да се доставят само 1100-1200 машини за тази цена. Или да няма допълнителни машини и секциите в чужбина да останат без устройства. Или доставчикът да е друг.

"Сиела Норма" още не е получила парите по предишната поръчка за машините за изборите през април. Крайният срок за плащане е 25 юни. 

Водещи

Най-четени