Франс прес: Българите гласуват за втори път за три месеца с надежда партиите да се споразумеят 11.07 | 18:10

След почти десетилетие на власт консервативната партия ГЕРБ на трикратния премиер Бойко Борисов излезе първа на последните избори през април с 26 процента от бюлетините

От iNews

Българите гласуват за втори път за три месеца в неделя, надявайки се политическите партии този път да могат да се споразумеят за стабилна правителствена коалиция, пише "Франс прес".

След почти десетилетие на власт консервативната партия ГЕРБ на трикратния премиер Бойко Борисов излезе първа на последните избори през април с 26 процента от бюлетините.

ГЕРБ беше изолирана и не успя да намери партньори за управление, коментира агенцията и посочва, че партията е понесла щети заради обвиненията в корупция и санкции от САЩ по закона "Магнитски", коментира агенцията и посочва, че ГЕРБ дори може да бъде втора на тези избори след "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Според публикацията двете партии получават по около 20-21 процента подкрепа.

Цитиран е политологът Страхил Делийски, който казва, че дори ГЕРБ да спечели, няма да управлява.

Според Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" партиите осъзнават, че избирателите са уморени и ще се постараят да съставят правителство след изборите.

От своя страна професор Антони Тодоров от Нов български университет предупреждава, че "избирателите ще се изморят, тяхната подкрепа за демокрацията ще изчезне", като екстремистите ще имат полза, ако политическата криза се задълбочи.

Водещи

Най-четени