ЦИК опроверга "Сиела Норма" 19.09 | 21:00

Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията, заявиха от Комисията

От iNews

От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите. Позицията на комисията, разпространена до медиите, е по повод думите на Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" АД, в БНТ днес, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите.

От ЦИК припомнят, че в началото на 2023 г. комисията е предоставила на "Печатница на БНБ" АД пълните изисквания към хартията, предназначена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините "Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В." и от "Сиела Норма" АД, и е получила уверенията на ръководството на печатницата, че хартията изцяло и напълно отговаря на тях.

По отношение на прогнозната стойност на обществената поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за изборите за народни представители на 27 октомври, от ЦИК обясняват, че са определили допустим финансов праг, релевантен на стойността на сходни дейности за предходните избори на 9 юни, при съобразяване, че на 27 октомври ще се произведат само избори за народни представители. В нея са включени и измененията в Изборния кодекс, наложили модификация на софтуера, за да бъдат отпечатвани бюлетини от машинно гласуване, а не разписки. За модификация на софтуера за изборите на 2 април 2023 г. ЦИК е заплатила 1 685 706 лева. Комисията не влиза в роля "да се пазариш и да искаш по-ниска цена", както твърди г-н Тодоров, а в качеството си на държавен орган защитава целесъобразното, ефективно и ефикасно изразходване на публични средства, които се осигуряват от държавния бюджет, заявяват от ЦИК.

Централната избирателна комисия апелира да се преустановят всички неверни твърдения и внушения в публичното и в медийното пространство, които целят да всеят недоверие в машинното гласуване, се казва още в съобщението.

Във Варна днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване на предстоящия парламентарен вот на 27 октомври от страна на Министерския съвет, обяви, че коментарите, че специализираната хартия на БНБ за машините не отговаря на стандарта на вносителя им, са тежка спекулация. По думите му, лаборатории удостоверяват, че хартията отговаря изцяло на нужните изисквания.

Водещи

Най-четени