Изобилието на българското кисело мляко показват в Трън 16.07 | 09:24

Участниците в конкурса ще се състезават в 4 категории - краве, овче, козе и смес

От Ивайло Ачев

Кисело мляко в над 20 варианта ще бъде показано днес в Трън, съобщиха на БТА от общината. Фермери ще се надпреварват да доказват вкусовите качества на собствената си продукция на провеждащия се за втори път празник на киселото мляко. Проявата е посветена на откривателя на млечнокиселата бактерия "лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров, роден в трънското село Студен извор.

Участниците в конкурса за домашно подквасено кисело мляко ще се състезават в 4 категории - краве, овче, козе и смес. Комисия от микробиолози ще изследва състава и качествата на домашните продукти. В изложба под надслов "Традиции и съвременност" редом до местните стопани ще застанат със своя продукция и производители от Асоциацията на млекопреработвателите.

Трънските майстори ще покажат и различни млечни специалитети - кисело мляко с билки, млечна салата с чесън, сух таратор с орехи и др. Няма ограничения при дегустациите, уверяват от община Трън.

Извън конкурсната програма е кулинарната изложба на баници. Трънски баби са изпекли характерния за този край коприварник, който според тях най-много върви с овчето кисело мляко.

Цял ден гости ще приема единственият у нас музей на киселото мляко, намиращ се близо до родната къща на д-р Стамен Григоров в с.Студен извор. Там в глинени рукатки са подредени различни видове домашни кисели млека. В същия съд д-р Стамен Григоров, представяйки откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников, разказаха от музея. Впечатлен от качествата на продукта, проф. Мечников установил, че сред избрани от него 36 страни най-много столетници има в България - по четирима на 1 000 души. Самият Мечников в последните 16 години от живота си редовно консумирал българско кисело мляко.

Нашата цел е да популяризираме полезността на уникалния български продукт, коментира пред БТА Юлия Григорова - председател на фондация "Д-р Стамен Григоров", учредена от наследници на прочутия българин.

За празника в Трън фондацията е поканила и японци. Събитията във Фукушима обаче осуетили визитата на любителите на родното мляко. Интерес към нашенския продукт все повече проявявали и от Китай. Това е втората азиатска страна, след Япония, която ще бъде завладяна от българското кисело мляко, убедена е Григорова.

В трънското кисело мляко лактобацилът, който е показател за полезността на продукта, достига до 14 млн./куб.м, при норма 8 млн./куб.м, твърди още Григорова. Той ще бъде изследван от микробиолози по време на днешния конкурс. Домашният производител на кисело мляко с най-добър състав ще получи специална награда от Асоциацията на млекопреработвателите. Отличия ще бъдат връчени и на ученици, написали най-силно есе на тема "Българското име на дълголетието".

През 1905 година д-р Стамен Григоров е открил пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно "лактобацилус булгарикус Григоров". През последните две десетилетия фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.

Водещи

Най-четени