Израел ликвидира лидера на Хизбула Хасан Насрала 28.09 | 13:00

От iNews

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха, че при вчерашните въздушни удари в Бейрут е бил убит лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Според съобщението той е бил убит с прецизен въздушен удар по време на среща на ръководството на "Хизбула" в южните предградия на ливанската столица.

"Хасан Насралла е мъртъв", обяви в социалната мрежа "Екс" говорителят на армията, подполковник Надав Шошани. Друг говорител на армията, капитан Давид Авраам, е потвърдил пред Франс прес, че лидерът на "Хизбула" е бил "ликвидиран".

Насралла оглавяваше шиитската организация в продължение на над три десетилетия, припомня Асошиейтед прес.

64-годишният духовник е обект на истински култ към личността в Ливан, където той е най-влиятелният човек. Той живее в нелегалност и рядко се появява на публични места, припомня АФП.

По-рано Израел обяви, че мобилизира още три батальона резервисти. Решението е било взето преди началото на периода на еврейските празници, когато напрежението в Йерусалим и на Западния бряг обикновено нараства, отбелязва Ройтерс.

След съобщението за смъртта на Насралла началникът на генералния щаб на ЦАХАЛ ген. Херци Халеви обеща да "достигне" всеки, който заплашва страната му.

"Не сме изчерпали всички средства, с които разполагаме. Посланието е просто: който и да заплашва гражданите на Израел, ние ще знаем как да го ударим", подчерта генералът в изявлението си.

Засега няма официално изявление от "Хизбула" за съдбата на нейния лидер - над 15 часа след опустошителния израелски удар по южните предградия на Бейрут, който според израелската армия е бил насочен срещу "централния щаб на "Хизбула".

Според източник на АФП, близък до проиранското движение, контактът с Насралла е изгубен от снощи насам.

Кой е Хасан Насрала 

Лидерът на "Хизбула" е ключова фигура, която ръководи организацията повече от 30 години. Той е боготворен от крайните привърженици на шиитската групировка, но също така уважаван от много други в разпокъсаното на религиозни и етнически фракции ливанско общество.

Под негово ръководство "Хизбула" се превърна в най-голямата паравоенна организация в региона. Популярността ѝ понесе сериозен удар след 2011 година. Организацията хвърли много сили да спасява Башар Асад в сирийската гражданска война. Проиранският режим в Сирия е мразен от милиони в арабския свят и участието на "Хизбула" на тяхна страна отслаби позициите на организацията в региона.

Ударите са съсредоточени в южните предградия на Бейрут. Израел казва, че атаките им са прецизни и нанасят поражения на шиитската въоръжена група.

"В сърцето на Дахие в Бейрут, "Хизбула" издигна три сгради с подземни етажи за складиране на стратегически оръжия. Самите сгради действат като щит на подземията. Тук можете да видите една от сградите в Дахие. "Хизбула" е складирала оръжията по такъв начин, че за минути могат да бъдат изнесени навън и изстрелян", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Не е ясно дали ударените сгради и обекти наистина са имали военно предназначение. Те се намират в гъстонаселен, жилищен район. Израел казва, че от организацията нарочно са ги разположили в близост до цивилни, за да използват мирното население като щит и да предизвикват възмущение в международната общност от евентуалните цивилни жертви. Ударите в Бейрут отново предизвикаха редица държави, международни организации и отделни лидери да призоват за спирането на войната.

"Не трябва да има война в Ливан. Категорично призоваваме Израел да спре ескалацията, която наблюдаваме. Както и "Хизбула" да спре обстрела на Израел", заяви посланикът на Франция в ООН Никола де Ривиер.

Тези призиви звучат от седмици и от тях няма видими резултати. САЩ също не успяват да повлияят на своя близък съюзник Израел. Бенямин Нетаняху демонстративно пренегрегна обявените от Вашингтон преговори за примирие и не само не спря операцията в Ливан, а лично разпореди сегашната кампания от удари. На този фон Вашингтон само маркира позицията си, че трябва да бъдат спрени военните действия.

"Съединените щати ясно заявиха, заедно с Г-7, Европейският съюз, и партньорите ни в Персийския залив, че виждаме дипломацията като начина да се върви напред, а не конфликтът", каза Антъни Блинкен.

Водещи

Най-четени