602 чужди компании искат да инвестират у нас 06.07 | 18:58

Може да се сдобием и с първия завод за електромобили

От iNews

За пет седмици 602 чужди компании са написали писма за намерения за инвестиции. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг в министерството по повод резултатите от съревнованието на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси на България в цял свят.

"Това не са общи думи, а реални намерения за инвестиции", изтъкна министърът.

Министър Петков посочи, че 129 са писмата за директни намерения за инвестиции и експорт, 218 са тези за интерес, докато писмата за сътрудничество са 255. Той допълни, че не е имало едно търговско представителство без писмо за намерение за инвестиции.

"След като имаме толкова много фирми, показали реално желание да дойдат в България да инвестират, следващата част от таза задача е да ги реализираме. Част от тях поне да станат материални, реални инвестиции", каза Петков, цитиран от БТА.

Министърът изрази надежда още в събота да може да бъде обявена една от тези 602 компании като директна инвестиция в България. Той уточни, че компанията е европейска и има намерение да инвестира в България около 140 млн. евро. Тя работи в сферата на новото поколение електрически автомобили.

Петков уточни, че не става дума само за сглобяване и асемблиране на коли.

"Надявам се, ако в събота успеем да подпишем този меморандум, да имаме две от тези коли паркирани пред министерството", допълни министърът, който още в неделя съобщи, че страната ни е на път да привлече инвестиция в областта на електромобилите.

Водещи

Най-четени