Взимаме € 7.6 млрд. от Европа 15.06 | 17:37

България трябва да си сътрудничи по-активно с Румъния, смята комисар Корина Крецу

От Кристиан Костурков

До 2020 г. България може да получи от Европа сума в размер на 7.6 млрд. евро. Това заяви еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу в Русе. Тя е на посещение в България днес (15 май) и утре. По нейните думи само по проектите за трансгранично сътрудничество са предвидени 250 млн. евро за страната ни, предаде econ.bg.

"Първият прием за набиране на проектни предложения вече е обявен, така че от българските и румънските власти зависи да заявят своя интерес с проектни предложения в рамките на този бюджет за следващите седем години", обяснява Крецу. По думите й е необходимо да бъдат преодолени "дефицитите" в различните региони и постигането на по-добро развитие в тях.

За по-добро сътрудничество между България и Румъния е необходимо да се засили работата по проекта за подобряване на плаването по река Дунав, смята еврокомисарят. "С това ще допринесем за засилено сътрудничество и удобство както за стопанските субекти, така и за гражданите", казва още Крецу, цитирана от БГНЕС.

В рамките на своята визита у нас регионалният еврокомисар ще се срещне с премиера Бойко Борисов, с някои министри, както и със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Ще водим разговори за актуалното състояние на нещата, за новите възможности, по-конкретно по линия на политиката за сближаване на регионите, ще обсъждаме възможните реформи през новия период, както и инструментариума за изпълнение на новата политика за сближаване и стратегията по линия на структурните фондове. Също така и евентуална комбинация с плана Юнкер", коментира още Крецу.

Водещи

Най-четени