Ето къде и с колко поскъпва парното 01.10 | 11:48

Топлото ще ни езлезе от 7 до 23% по-солено, според експерти

От Ани Романова

Днес влизат в сила новите цени на природния газ, като до края на деня енергийният регулатор трябва да обяви и цените на парното и топлата вода за последното тримесечие.

Ще се увеличи ли цената на топлото този сезон?

Според предварителните сметки парното тази година ще ни излезе по-скъпо с между седем и 23%, предава бТВ.

Разпределението по градове е следното:

София – 16% увеличение

Плевен – 21% увеличение

Пловдив – 9% увеличение

Бургас – над 23% увеличение

Най-сериозно е увеличението на цената на парното в Бургас в сравнение с предния отоплителен сезон. В блок в бургаския комплекс "Зорница” над половината от семействата са се отказали от парното.

Семейство Толеви засега разчитат само на парното, но правят икономии. Съседката им вече е изчислила колко ще плаща по новите цени. "600 лв беше за цялата година сметката с топленето на водата и с парното. Сега най-много да са 700”, казва тя.

От дружеството обясняват, че въпреки увеличението, цената на топлоенергията в Бургас остава най-ниската в страната. "Ако примерно една гарсониера е плащала по 74-75 лв., сега с новата цена, направили сме някакви сметки, виждаме, че при същите условия цената ще е около 93-94 лв. т.е. с около 20-25 лв. ще има разлика в цената”, обясни изпълнителният директор на Топлофикация – Бургас Христин Илиев.

Те не очакват отлив на абонати. Дори напротив – установили са, че хора, отказали се от парното, сега отново се връщат към него. И семейство Толеви признават, че това е най-евтиният вариант за отопление.

Абонатите на Топлофикация-Бургас са около 26 000.

Експерти прогнозират, че ще има още едно увеличение в цените на природния газ след Нова година. Според тях големият проблем е, че години наред се опитва да се тушира увеличението на газа, което води до подобни шокови поскъпвания.

Водещи

Най-четени