Има ли спекула с цените на зеленчуците? 23.09 | 15:35
По-високата цена на родното производство се дължи на ниското субсидиране
Има ли спекула с цените на зеленчуците по нашите пазари? Вярно ли е, че цените на доматите и дините, например, са двойни тази година, провери екип на "Събуди се".
Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието, пояснява Нова телевизия.
"Проблемът в цените е свързан с производството. През последните 20 години производството на плодове и зеленчуци у нас драстично намаля. Даже мога да кажа и критично и ако продължаваме в този дух, в близките 10 години няма да имаме родно производство”, коментира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Организацията на българските производители на плодове и зеленчуци.
Тази година купуваме най-вече домати от Полша, Италия, Гърция и Македония. Тяхната цена е по-ниска за сметка на българския розов домат. На пазара в Монтана доматите вървят между 2 и 5 лева.
"Нашите данни сочат, че България е нетен вносител на плодове и зеленчуци и средно годишно 80-90% от плодовете и зеленчуците у нас са внос”, поясни Чавдар Маринов.
Причината за лошата реколта, според бранша, са юнските дъждове и по-малкото слънчеви дни през лятото. Според прогнозите чушките за есенната зимнина достигнат около 2,50 лв. за килограм на дребно. Тази година добивите на пипера са добри, но лукът внасяме от Турция.
По-високата цена на родното производство се дължи на ниското субсидиране, обясняват от бранша на производителите. По данни на Земеделското министерство сме внесли с 2000 тона повече пресни зеленчуци през 2018 г. спрямо предходната. Въпреки това цените и на българските, и на вносните са високи. Производителите и търговците се оплакват, че вносът подбива пазара.
При плодовете също се отчита завишен внос, най-вече на дини, пъпеши и грозде. Друг любим плод като ябълките пристигат и от Македония, Сърбия и Гърция. Кайсиите и прасковите, които слагаме на трапезата си през лятото, също са предимно внос заради измръзването на плодните дръвчета през юни. Официалните данни сочат, че пресните плодове, внесени у нас, са с 20 000 тона повече в сравнение с 2017 г.
Според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче по-важният въпрос е какво е качеството на вносните плодове и зеленчуци, които ядем.
"Подбират се сортове, които са трайни и издържат на транспорт. Те не се отличават с добри хранително-вкусови качества. Неслучайно хората им казват, че са "дървени”, коментира Сергей Иванов.
Има и големи количества плодове и зеленчуци, съдържащи пестициди.
Водещи
-
Средната пенсия у нас стигна 865 лева към края на септемвр
Данните сочат още, че след актуализацията на пенсиите от 1 юли средната се е вдигнала със 100...
29.11 | 18:00
-
Какво трябва да се знае за медицинските изделия?
Пациентът ли получава парите за медицинското изделие, което му е необходимо?
29.11 | 17:40
-
Израел и Хизбула се обвиняват взаимно в нарушение на примирието, влязло в сила преди два дни
Четири израелски танка навлязоха в западната част на ливанско гранично село.
29.11 | 17:20
-
Осмият опит за избор на председател на 51-ото Народно събрание се оказа неуспешен ОБЗОР
Днес народните представители издигнаха общо три номинации. Тези на Петър Петров от...
29.11 | 16:40
Най-четени
-
Депутатите ще направят осми опит за избор на председател на НС
При последното гласуване вчера на Силви Кирилов не достигнаха три гласа, за да оглави...
29.11 | 09:59
-
Предизвикателството Big Brother приключи за Атижа
Тя отговаря на всички важни въпроси в подкаста „Голямата сестра“
29.11 | 09:40
-
Таксиметровият протест към момента се замразява
Що се отнася до информацията за готвена блокада на цялата държава по Коледа, инж. Ризов увери:...
29.11 | 13:00