Има ли спекула с цените на зеленчуците? 23.09 | 15:35
По-високата цена на родното производство се дължи на ниското субсидиране

Има ли спекула с цените на зеленчуците по нашите пазари? Вярно ли е, че цените на доматите и дините, например, са двойни тази година, провери екип на "Събуди се".
Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието, пояснява Нова телевизия.
"Проблемът в цените е свързан с производството. През последните 20 години производството на плодове и зеленчуци у нас драстично намаля. Даже мога да кажа и критично и ако продължаваме в този дух, в близките 10 години няма да имаме родно производство”, коментира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Организацията на българските производители на плодове и зеленчуци.
Тази година купуваме най-вече домати от Полша, Италия, Гърция и Македония. Тяхната цена е по-ниска за сметка на българския розов домат. На пазара в Монтана доматите вървят между 2 и 5 лева.
"Нашите данни сочат, че България е нетен вносител на плодове и зеленчуци и средно годишно 80-90% от плодовете и зеленчуците у нас са внос”, поясни Чавдар Маринов.
Причината за лошата реколта, според бранша, са юнските дъждове и по-малкото слънчеви дни през лятото. Според прогнозите чушките за есенната зимнина достигнат около 2,50 лв. за килограм на дребно. Тази година добивите на пипера са добри, но лукът внасяме от Турция.
По-високата цена на родното производство се дължи на ниското субсидиране, обясняват от бранша на производителите. По данни на Земеделското министерство сме внесли с 2000 тона повече пресни зеленчуци през 2018 г. спрямо предходната. Въпреки това цените и на българските, и на вносните са високи. Производителите и търговците се оплакват, че вносът подбива пазара.
При плодовете също се отчита завишен внос, най-вече на дини, пъпеши и грозде. Друг любим плод като ябълките пристигат и от Македония, Сърбия и Гърция. Кайсиите и прасковите, които слагаме на трапезата си през лятото, също са предимно внос заради измръзването на плодните дръвчета през юни. Официалните данни сочат, че пресните плодове, внесени у нас, са с 20 000 тона повече в сравнение с 2017 г.
Според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче по-важният въпрос е какво е качеството на вносните плодове и зеленчуци, които ядем.
"Подбират се сортове, които са трайни и издържат на транспорт. Те не се отличават с добри хранително-вкусови качества. Неслучайно хората им казват, че са "дървени”, коментира Сергей Иванов.
Има и големи количества плодове и зеленчуци, съдържащи пестициди.
Водещи
-
Митов:За мен това е чиста проба саботаж на въвеждането на еврото в България.
Министърът посочи, че до преди два часа искането на президента не е било внесено в парламента,...
12.05 | 17:59
-
Стотици кулинарни майстори ще участват във Фестивал на баницата във Врачанско
По традиция кулинарните шедьоври ще бъдат разделени в три категории - солена, сладка и...
12.05 | 17:40
-
Хотелиери и ресторантьори недоволни от ремонтите по пътя към морето
По този начин според организацията държавата работи за конкурентните ни съседни дестинации...
12.05 | 17:20
-
Прокуратурата разследва Конституционния съд за касирането на изборите
Наблюдаващият прокурор Виолета Марчева от отдел "Специализиран" на СГП е преценила, че има...
12.05 | 16:59
Най-четени
-
Алгафари за референдума: Баба Пена и бай Хасан не трябва да бъдат питани за еврозоната
Това заяви пиар експертът Нидал Алгафари по темата с референдума за еврозоната, иницииран от...
12.05 | 13:30
-
Няма българска череша и няма да има тази година, категоричен е доцент Димитър Сотиров
Овощар: Ако клиентите не купуват череши, търговците ще свалят цената
12.05 | 10:15
-
Зафиров: Референдумът за еврото въобще не трябва да влиза в Народното събрание
„Ние сме за всенародни допитвания, но те трябва да отговарят на правовия ред, законността и...
12.05 | 12:57
-
Румен Радев внася в НС предложението си за референдум за еврото
Партиите в парламента са на различни позиции
12.05 | 09:15