Менда Стоянова: Поскъпването на данъка за колите ще е до 30% 17.10 | 09:39

За някои от атомобилите се плаща 6-7 лв. налог, така че поскъпванетоне е от съществено значение, смята тя

От Ани Романова

Не повече от 30% ще е поскъпването на данъка върху автомобилите, заяви председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова. Комисията, която е водеща за промените в данъчните закони догодина, подкрепи на първо четене промените. С новата формула ще се отчита екостандартът на автомобила при формирането на налога.

"Данъкът на тези автомобили е изключително нисък. Някои от тях плащат данък от порядъка на 6-7 лева, така че 30 процента не е сума, която би могла да има съществено значение", каза Стоянова, цитирана от БНР. Предлагат се и промени в данъка върху жилищата, с които отстъпка вече да се ползва само за едно основно жилище. Ефектът от това ще е прекратяване на некоректна практика да се декларират повече от едно жилище в различни общини, обясни Менда Стоянова: "Няма как да гледаме на боб и да кажем колко ще бъде ефектът".

От сдружението на общините одобряват промените, но настояват за яснота кой ще потвърждава екостандарта на автомобилите. Включването му във формулата за данъка ще доведе до неговото оскъпяване - най-вече за старите автомобили, обясни Менда Стоянова.

 Данъкът върху имотите няма да се променя, но отстъпката ще може да се използва само за основното жилище. Тъй като не е ясно как ще се промени декларирането на основно жилище и какви коефициенти за данъка върху автомобилите ще изберат различните общини "Много хора декларират по две и три основни жилища в различни общини и по този начин ползват облекчението за основно жилище. Знаете, че това е 50 процента намаление на данъка за няколко основни жилища. Нормално е човек да има едно основно жилище - там, където живее".

Водещи

Най-четени