Муравей Радев: Засега приходите и разходите към бюджета вървят добре 11.10 | 10:14

ако има излишък, то трябва да се похарчи за еднократен разход, а не за продължителни, като увеличението на заплати

От Ани Романова

От период на адаптация, към есенните ценови промени – на фокус са новият таван на пенсиите, увеличаването на максималния осигурителен доход и заиграването на политици с евентуални данъчни промени. Как ще се справят със задаващото се гражданско недоволство? Този въпрос коментира в ефира на Bulgaria ON AIR бившият финансов министър Муравей Радев.

"Засега приходите и разходите към бюджета вървят добре. Очаквам дори да нямаме дефицит. Вероятно ще бъде по-малък ръстът на икономическия растеж. Редица институции предвиждат забавяне на световния икономически растеж, тъй че и нас ще ни застигне", отбеляза бившият финансов министър.

"Президентът Румен Радев призова бюджетният излишък да се изхарчи прозрачно, но след обществено допитване. Според госта това ще предизвика много нагорещен обществен дебат, който не знаем докъде ще стигне. Трябва да се внимава с подобни предложения, защото винаги става беля, изтъкна той.

"Трябва да се изтрие дефицитът, който е заложен в бюджета. А ако има излишък, то трябва да се похарчи за еднократен разход, а не за продължителни, като увеличението на заплатите. Вдигането на тавана на пенсиите го приветствам, защото то дава адекватна пенсия на този, който се е осигурявал по-добре и по-дълго време. Не приветствам вдигането на максималния праг на осигуряване. Това ще донесе утежнения върху бизнеса, а именно той създава икономиката. Да направиш такава стъпка и то без да попиташ бизнеса, далеч не е най-доброто", подчерта Радев.

Бившият финансов министър посочи още, че с поскъпването на газта се родиха митове. "Единият е, че цените на стоките хвърчат нагоре. Да, ама не. Ще се увеличи цената на парното и вероятно някои стоки, за които се харчи много газ. Но това увеличение ще бъде в рамките на 1-2%. Толкова малко увеличение може да бъде поето от печалбата на бизнеса. Доходите растат няколко пъти повече от разходите. Но забогатяването не се чувства, защото нашата стартова база е изключително ниска", заключи Муравей Радев.

Водещи

Най-четени