Финансовият министър е притеснен от разходите за съдебната власт и приходите от концесии 26.06 | 11:19

Някои източници на постъпления, като акцизите, растат с темп под средния, обяви Асен Василев

От iNews

Делът на държавните разходи за съдебна власт в България спрямо икономиката е най-високият в Европейския съюз - 0.7% от БВП на страната през 2019 г. спрямо едва 0.3% средно в ЕС. Това показва разбивка, подготвена и представена от Министерството на финансите по време на първия от поредица Обществени съвети, чиято цел е да направи прозрачен обществения дебат за приходите и разходите на държавата, съобщава "Капитал".

От думите на министъра на финансите Асен Василев се разбира, че идеята на тези срещи е да служат за база за провеждане на бъдещи политики от следващото редовно правителство. Както и че служебният кабинет ще изготви вариант за актуализация на Бюджет 2021, който ще предложи на следващото правителство и който включва актуализация на пенсиите.

Служебният финансов министър обяви още, че има очаквания за тежка трета вълна на заразата от коронавирус. Затова се работи заедно с Министерството на здравеопазването за стратегия за по-често тестване и ускорено ваксиниране в компаниите, за да може да не бъдат затваряни цели сектори от икономиката. Според него вероятно ще се наложат и нови мерки за подкрепа на бизнеса, ако бъде затворен или ударен от евентуална силна нова вълна.

Средногодишният ръст на приходите на държавата е 7% през последните пет години, но от числата се разбира, че някои източници на постъпления, като акцизите, растат с темп под средния, което може да е място за подобрения. Асен Василев определи като "силно изненадващ" обемът на постъпленията от концесии - едва около 140 млн. лв. годишно през 2019 и 2020 г.

Водещи