Имаме вкус и към мазнините 19.01 | 13:59
Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус
В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.
Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".
В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".
Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.
Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.
Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.
Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.
Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.
"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.
Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.
В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.
Водещи
-
FT: В Европа се страхуват от действията на Фицо след опита за убийството му
Брюксел се опасява, че тжй ще се превърне в "по-разрушителна сила в рамките на НАТО, като...
21.05 | 19:30
-
ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
Това заявиха народните представители Теменужка Петкова и Тома Биков
21.05 | 19:15
-
Вътрешният министър: Цената за купен глас е между 50 и 100 лева
Най-много сигнали и образувани досъдебни производства имаше на територията на област Бургас,...
21.05 | 19:00
-
Моторист загина при адска катастрофа във Враца (СНИМКА)
Лек автомобил го е блъснал при обратен завой
21.05 | 18:45
Най-четени
-
Изтече скандален запис от среща на Асен Василев, Кирил Петков и Лена Бориславова!
В него става дума за незаконен кеш, „кеш в торби“ и просене на „неофициални“ милион и половин...
21.05 | 10:15
-
Магнитните бури влияят на мозъка: Главоболие, депресия, безсъние
Ето каква е рецептата за преодоляване на последиците от слънчевите изригвания
21.05 | 13:50
-
Борисов: Зациклим ли след изборите, наесен ще отидем пак (ВИДЕО)
Милиарди от ПВУ вече са безвъзвратно загубени, заяви лидерът на ГЕРБ
21.05 | 14:00