Искат от президента да върне плановете за Пирин, Рила и Витоша 30.01 | 16:10

WWF алармира Радев изсичане на гори в парковете в интерес на олигарси

От iNews.bg

Служебното правителство да върне за преработка плановете за управление на Пирин, Витоша и Рила като конкретна стъпка за опазването на тези национални и природни паркове. За това настояват в писмо, изпратено до новия президент Румен Радев от международната природозащитна организация WWF, съобщават от организацията.

Според природозащитниците от плановете трябва да отпаднат елементите, които ще доведат до застрояването им и до изсичането на вековни гори в облага на корупционни интереси.

През последните две години се прави нов опит за заграбването на най-добре запазената българска природа чрез новите планове за управление на националните паркове Рила и Пирин и на природен парк Витоша, пишат от WWF. Подготвените до този момент предложения за планове целенасочено отслабват защитата им и на практика представляват заплаха за тях.

Най-сериозен е примерът с Национален парк Пирин - обект на световното природно наследства на ЮНЕСКО, чийто проект за план позволява строителство на 12,5 пъти по-голяма площ и сечи в горите на 60% от площта на парка, предупреждават от WWF.

Подготвените планове за управление правят възможно бързото и окончателно усвояване на ресурсите на парковете в интерес на определени олигархични кръгове, пишат еколозите.

През последните два месеца организацията води международна кампания за опазването на Национален парк Пирин. Над 50 хиляди души изпратиха послание до българския министър-председател да защити Пирин, да върне за преработка подготвяния нов план за управление на парка и да даде възможност на местните хора да развиват поминъка си, без да унищожават природата.

Водещи

Най-четени