"Банда" роботи краде книги от рафта 15.08 | 19:55

Клип, показващ възможностите на малките механични "престъпници", спечели награда на ИИ конференция

От Георги Георгиев

Видеоклип, в който е заснета екипната работа на група от специализирани роботи, спечели наградата за кратък филм по време на Конференцията по въпросите на изкуствения интелект (ИИ) в Сан Франциско миналата седмица, пише digital trends.

В клипчето, озаглавено "Swarmanoid, The movie”, Марко Дориго и неговите колеги от Свободния университет в Брюксел заснемат действията на "банда” роботи, които са програмирани да използват своите уникални способности в група, за да открият и "откраднат” определена книга, разположена на висока лавица в библиотеката.

Роякът е съставен от три основни типа роботи, изпълняващи функциите на крака, очи и ръце.

Роботите-крака представляват колесни транспортни устройства, които могат да се свързват по тройки и заедно да пренасят роботите-ръце, които не могат да се придвижват по земята.

Роботите-очи могат да летят, да събират информация за средата и да я предоставят на останалите членове на екипа.

Силата на роботите–ръце се състои в способността им да се катерят по отвесни повърхности. Те правят това с помощта на двете си механични ръце и кордата, която изстрелват и закачат на тавана. Освен това роботите-ръце могат да хващат и преместват различни обекти, като "открадната” в случая книга.

Според инженерите, освен за краденето на книги от рафответе, техните творения могат да се използват и за далеч по-важни задачи. Например екипи от роботи-пожарникари или от спасителни роботи могат да се превърнат в стандартна екипировка към офис сградите. Прикрепени към инженерните части, те ще могат да изпълняват задачи в опасна за хората среда и дори самостоятелни мисии на планетите и астероидите от Слънчевата система.

Водещи

Най-четени