"Гравитация", но не с Джордж Клуни, а с Олег и Сергей 27.12 | 14:08

Руски космонавти ще излязат в открития космос

От Кремена Бедерева

Съвсем наскоро хит в кино салоните стана новата лента "Гравитация", където актьорите Джордж Клуни и Сандра Бълок са космонавти, които се загубват в открития космос. Надяваме се, това няма да се случи на двамата руснаци Олег и Сергей.

Двамата са от екипажа на МКС - бордовите инженери Олег Котов и Сергей Рязански, и днес ще извършат шестото през тази година излизане в открития космос по програмата на руския сегмент на орбиталната станция, предаде ИТАР-ТАСС.

"Олег Котов и Сергей Рязански трябва да отворят люковете на модула "Пирс" и да излязат в открития космос в 17 ч. московско време. Планираната продължителност на работата им в открития космос е около 7 часа", оповестиха от Центъра за управление на полетите (ЦУП) в Подмосковието.

Двамата космонавти ще работят извън борда на МКС в компютъризирани скафандри "Орлан-МК" с течнокристални дисплеи, които предоставят информация кои системи и в каква последователност трябва да се контролират преди излизането в открития космос и какво трябва да се направи в извънредна ситуация. За Рязански това е първа командировка на МКС, допълва БТА.

При това той за втори път ще излезе в открития космос. За пръв път Рязански бе извън борда на МКС на 9 януари, когато заедно с Котов извърши в космоса историческото предаване на олимпийския факел "Сочи 2014". Олег Котов досега е излизал 4 пъти в открития космос.

Водещи

Най-четени