„Електронен нос“ ни пази от отровни химикали 14.05 | 19:23

Вграден в дрехите сензор е способен да засича опасни химикали във въздуха

От Георги Георгиев

Британската компания Peratech е създала "електронен нос", който улавя присъствието на опасни органични съединения (VOC) във въздуха. Разработката може да намери различни приложения, които да предупреждават потребителя за наличието на опасни газове. За целта тя може да се вгради в обекти, направени от различни леки материали като хартия, и дори в тъканите на дрехи ни, пише сайтът newelectronics.com.

Сензорът е разработен благодарените на създадената от Peratech технология на композитните материали, използващи квантовия ефект на тунелния преход (QTC). До момента методът е бил използван за създаването сензорни екрани, които са чувствителни на различен по сила натиск.

QTC материалите са способни променят своето електрическо съпротивление при прилагането на механична сила върху тях. В този случай полимерното съдържание на композитния материал набъбва, когато бъде изложено на въздействието на опасните органични съединения.

Един от създадените по тази технологии сензори използва гранулиран QTC материал, който предоставя голяма повърхност за поглъщане за единица площ. Така сензорът е способен да засича опасните химикали в нива между 10 и 100 части на милион.

Самият сензор може да се възстанови в рамките на няколко секунди след като опасните химикали напуснат околната атмосфера – качество, което според Peratech ще отличи технологията им от останалите подобни.

Значимо предимство на QTC технологията е и че тя има ниски енергийни изисквания, позволяващи вграждането й на места, на които липсва достъп до електропреносната мрежа.

Водещи

Най-четени