"Звезда на смъртта" ще изследва атмосферата 13.09 | 14:40

Спътникът, създаден от студенти, се отправя към орбита на 15 септември

От Антония Михайлова

Американски студенти създадоха миниспътник, подобен на Звездата на смъртта от "Междузвездни войни".

В неделя той ще се отправи на орбита, за да изследва въздействието на горните слоеве на земната атмосфера и колебанията на нейната плътност, съобщават от университета на Колорадо в Боулдър.

Сферичната сонда с размери малко повече от футболна топка и маса около 50 кг се нарича DANDE (Drag and Atmospheric Neutral Density Explorer) и на борда ѝ има два научни уреда – акселерометър и спектрометър на неутрални частици, както и датчици за температурата и параметрите на слънчевия вятър, система за предаване на данни и бордови компютър.

Уредите върху DANDE ще следят придвижването, скоростта и посоката на спътника, както и параметрите на атмосферата. Плътността на атмосферата на височина, където се намират орбитите на космическите апарати, много силно се променя в зависимост от скоростта на слънчевия вятър и изхвърлянето на плазма от Слънцето, което може да доведе до рязка промяна на орбитите и дори падането на спътници и космически станции.

Получените данни ще бъдат използвани за моделиране на поведението на атмосферата. Това е необходимо, за да се разберат и прогнозират резките колебания в орбитите на апаратите.

"Звездата на смъртта" стартира към Космоса на 15 септември от космодрума на авиобазата Ванденберг с ракета носител Falcon 9 на компанията SpaceX. Заедно с нея на орбита ще се отправят още няколко спътника, между които и канадският спътник за наблюдение на космическото време Cassiope, уточнява РИА Новости.

Водещи

Най-четени